YOGA

HATHA-YOGA

Bij Hatha-yoga doen we lichamelijke oefeningen op een bepaalde manier.

Deze oefeningen bieden veel fysieke voordelen; o.a.

  • ontspanning
  • een goede lichaamshouding
  • een sterker en soepeler lichaam
  • een betere bloed- en energiecirculatie
  • een ruimere, vrijere ademhaling

Maar.....daar blijft het niet bij: Yoga is een innerlijke ontdekkingsreis voor degenen die daar aan toe zijn: een proces van bewustwording van het eigen functioneren.

Door de manier waarop we de oefeningen uitvoeren; onderzoekend, met aandacht en zo min mogelijk oordelend, kan verkramptheid uit lichaam én geest verdwijnen. We kunnen ervaren hoe deze twee elkaar beïnvloeden.

Meer innerlijke vrijheid en rust kan ontstaan en een gevoel van verbondenheid met het ons omringende.

En zo komen we uit bij het uiteindelijke doel van Yoga: het verenigen van lichaam, geest én ziel. (of vul zelf in: het Onbenoembare, de Kosmos, het Zelf, je Boeddhanatuur enz.)

  

DE LESSEN

De opbouw van een les kan variëren; liggende, zittende en staande oefeningen in wisselende volgorde. Een evenwichtige les omvat zowel stevige als zachte oefeningen, dynamische en statische oefeningen, ondersteund door de ademhaling.

We doen regelmatig klassieke yogahoudingen ( asana's), maar ook oefeningen uit andere disciplines, bijv. op het gebied van Ademtherapie.

Meestal wordt de les afgesloten met een liggende ontspanning; het effect van de oefeningen werkt dan door en de energie kan vrijelijk doorstromen.

Voor de liefhebbers is er na afloop een kopje thee.

VOOR WIE

In principe kan iedereen Yoga beoefenen; jong of oud, lenig of niet. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen zgn. 'beginners' en 'gevorderden', ieder doet op zijn/haar niveau mee.

De oefeningen zijn over het algemeen niet zwaar, wel vaak intensief. Een eenvoudige, ‘kleine' oefening kan vaak meer teweegbrengen, mits met aandacht uitgevoerd, dan één, waarbij het lichaam, op haast acrobatische wijze, in de knoop gelegd wordt.

Het maakt deel uit van de oefening om zelf te leren rekening te houden met event. beperkingen. Het lichaamsbewustzijn te vergroten en zelf te leren voelen wat wel en niet kan en daar ook vrede mee te hebben. Het gaat bij Yoga tenslotte niet om prestatie of competitie.

Bij ernstige fysieke of psychische klachten kan het raadzaam zijn tevoren de huisarts te raadplegen en ook de docente hiervan op de hoogte te brengen.

LESROOSTER EN KOSTEN

Lesrooster Yoga

Maandagavond  :  18:45  -  20.00
en  :  20:15  -  21:30
Dinsdagochtend  :  11:00  -  12:15
Dinsdagavond  :  19.30  -  20.45
    
Donderdagavond  :  18:45  -  20.00
en  :  20:15  -  21:30
Vrijdagochtend  :  11:00  -  12:15

Kosten

Een reguliere yogales kost € 11.  Er wordt ingeschreven en vooraf betaald per seizoen. Er zijn twee seizoenen per jaar; van januari t/m juni; dit zijn 22 lessen;  de kosten hiervoor bedragen  € 242. In het najaar; september t/m december, zijn er 15 lessen. Dan bedraagt het cursusgeld € 165 voor de 15 lessen. 

ZIE DE AANPASSINGEN VOOR VOORJAAR 2021 IVM CORONA, OP DE HOMEPAGE

Een losse yogales kost € 12.50. TIJDELIJK € 17 PER LOSSE LES

IBAN: NL93 INGB 0007961949 t.n.v. A.H. van Gelder te Den Haag. Eventueel, na overleg, kan het bedrag in enkele termijnen betaald worden. 

BTW ID nr. NL001714824B36

Gemiste lessen kunnen ingehaald worden binnen het seizoen, na overleg. Mede in verband daarmee graag even afmelden bij afwezigheid.

Betalingsvoorwaarden

Het cursusgeld dient te worden betaald vóór de eerste les van het seizoen of, als je midden in een seizoen instapt, na de proefles. Restitutie is niet mogelijk, uitzonderingen daargelaten, te bepalen in individuele gevallen door de docente.

De kosten voor een workshop dienen betaald te zijn voor een aangegeven datum. Bij annulering na de betaling wordt € 15 administratiekosten in rekening gebracht, tot aan 1 week voor de workshop.Tussen 7 en 3 dagen vóór de workshop wordt 50% in rekening gebracht/ teruggestort.Bij annulering vanaf 3 dagen tot aan de workshop ben je het gehele bedrag verschuldigd. Wel kun je jezelf, na overleg, laten vervangen door iemand anders. 

Nieuw: vanaf najaar 2016 kunnen mensen met een Ooievaarspas hier Yogalessen volgen met 50% korting! In het najaar kan dit bij 13 van de 15 lessen, in het voorjaar bij 17 van de 22 lessen. Er geldt nl een max. bedrag van € 330 per jaar, waarover de korting gegeven kan worden. (17+13 lessen maal € 11 = € 330). De overige lessen worden volgens het normale tarief bijbetaald. Totaalbedrag voorjaar: € 148.50 (17 maal € 5.50 plus 5 maal € 11). Totaalbedrag najaar: € 93.50. (13 maal € 5.50 plus 2 maal € 22) deze bedragen kunnen eventueel in termijnen betaald worden. Men kan instromen in een lopend seizoen, dan is uiteraard alleen het lesgeld voor de komende lessen verschuldigd.

LET OP : VOORJAAR  2021: ivm Corona zijn er, tot nader order, geen fysieke lessen mogelijk in de studio. In plaats daarvan ontvangt iedereen elke week een YouTube yogales, om thuis te doen. Zodra het weer in de studio kan , wordt het hier vermeld.

Proefles 

Het is mogelijk een vrijblijvende proefles te volgen. Deze les kost € 11. Ben je in het bezit van de Hofpas, dan is de proefles gratis! (kijk voor gratis Hofpas op www.dehofpas.nl)

Instromen is mogelijk binnen het lopende seizoen.

Bel of mail wel even tevoren om een afspraak te maken voor de proefles.

Vakanties 2021

De eerste les in het voorjaar is op maandag 4 januari 2021

De yogastudio is gesloten in de volgende periodes:

Voorjaarsvakantie : week 8   :  22 - 26  februari 2021

Tweede paasdag  : maandag 5 april

Meivakantie : week 17 + 18 :  26 april t/m 7 mei

 

YIN YOGA LES XL

* NIEUW! op WOENSDAG OM DE WEEK

van 10.00 – 11.30 uur

Prijs: € 15   Graag tevoren aanmelden op info@dianavangelder.nl of via het contactformulier

Deze extra lange les is zowel ontspannend als intensief. Yin Yoga combineert Hatha Yoga met de meridianenleer uit de TCM  (traditionele Chinese geneeskunde). Door lang aangehouden zittende en liggende houdingen, waarbij de spieren ontspannen blijven, worden zowel het bindweefsel, waarin de meridianen zich bevinden, die verbonden zijn met bepaalde organen, als de gewrichten gestimuleerd en hersteld. Ook het immuunsysteem wordt positief beïnvloed. We gebruiken hulpmiddelen als kussens en blokken om zo comfortabel mogelijk in de houding te kunnen blijven voor de duur van enkele minuten. Tijdens de lange ontspanning aan het einde van de les, stroomt de energie versterkt door de meridianen (energiebanen).

Er zijn slechts 7 plekjes in deze les, waar men zich van te voren voor opgeeft. Bij afmelding binnen 24 uur vóór de les, wordt de de helft van de leskosten in rekening gebracht. (= € 7.50)

Data voorjaar 2020 : woensdag 8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari, 4 maart, 18 maart, 1 april, 15 april, 29 april, 3 juni, 17 juni

 

STRANDYOGA

Vanaf 6 juni t/m 29 augustus 2020 :

Elke zaterdagochtend YOGA aan zee bij Strandpaviljoen Zuid.

Strandyoga Praktijk voor Yoga en Meditatie Diana van Gelder bij strandpaviljoen Zuid Scheveningen

Wat een mooi begin van het weekend! Hoe fijn is het om Yoga te beoefenen met uitzicht op de zee, terwijl je de energiegevende zeelucht inademt......

De Yogales is van 10.30 - 11.45 uur. Kosten: 11 euro, ter plekke te betalen. Aanmelding vooraf is niet nodig. De les gaat bijna altijd door, behalve bij regen (uitgezonderd mogelijkheid van een klein buitje) en/of windkracht 6 of hoger. We verzamelen op het terras van Zuid.

Neem ajb badlaken mee (een matje is niet zo handig in het zand) en draag "laagjeskleding". Bij warm weer kan zonnebrandcrème nodig zijn, event. een flesje water.

Locatie

Strandpaviljoen ZUID ,aan het Zuiderstrand bij strandslag 11. Eindpunt tram 12 en dan naar rechts de duinen in. Of auto parkeren bij de windmolen aan het einde van de Houtrustweg, en dan zo'n 10 min. lopen naar links over het strand langs de eerste strandtent "La Cantina"; de volgende (de tweede) is ZUID

Voor meer actueel nieuws/ eventuele cancelling vanwege slecht weer, kijk op Facebook pagina van strandyogastoelmassage

 

BEDRIJFSYOGA / MEDITATIE

Ook voor bedrijven / (onderwijs) instellingen kunnen er yogalessen, meditatiebijeenkomsten of team(building)dagen georganiseerd worden. Dit kan op locatie plaatsvinden, maar bijvoorbeeld ook bij mooi weer op het strand bij Strandpaviljoen Zuid, of binnen bij Zuid. (zuiderstrand, strandslag 11, zie www.strandpaviljoen-zuid.nl )

Het kan dus in de vorm van een éénmalige workshop zijn, of als wekelijks terugkerende lessen. 

Sinds 2008 verzorg ik bijvoorbeeld wekelijks yogalessen voor de staf van het ISS (Institute of Social Studies).

Verder heb ik regelmatig workshops gegeven op het gebied van yoga en meditatie, waaronder bij de Consumentenbond, of op personeelsdagen van bijv. het Ministerie van Sociale zaken en van de Haagse Hogeschool.

Prijzen, tijden en voorwaarden in overleg.

Maak gerust uw wensen kenbaar, bijvoorbeeld via dit  contactformulier.

Lesrooster Meditatie**

Gemiddeld één keer per maand op zaterdag  10.00 - 13.00  uur

** zie AGENDA/WORKSHOPS